Οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να βοηθηθούν σε περίπτωση ανακοπής και πάμε να δούμε το γιατί!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (Perman et al, 2019) σχετικά με το γιατί οι γυναίκες λαμβάνουν σπανιότερα βοήθεια σε ανακοπή απ’ότι οι άντρες σε δημόσιους χώρους φάνηκε πως ο φόβος για ανάρμοστο άγγιγμα, οι πιθανές κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και ο φόβος πρόκλησης τραυματισμού πρωτοπόρησαν σαν ανασταλτικοί παράγοντες εφαρμογής ΚΑΡΠΑ σε γυναίκες.

Επιπρόσθετα, λυπηρό είναι και το αποτέλεσμα της μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke, όπου φάνηκε πως οι γυναίκες είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και απινίδωση σε σχέση με τους άνδρες στην ίδια κατάσταση, σε δείγμα μελέτης άνω των 309.000 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής από το 2013-2019, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες φυλές.

Ο φόβος έκθεσης μιας γυναίκας σε δημόσιο χώρο φέρει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και την κοινωνική ευαισθησία του κοινού. Η έκθεση του στήθους του θύματος είναι απαραίτητη ώστε να εφαρμοστεί βέλτιστα η ΚΑΡΠΑ και η χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AEΑ).

Εικόνα 1. Προστασία ιδιωτικότητας θύματος

Απαραίτητο βήμα αποτελεί η αφαίρεση ή το κόψιμο των ρούχων μαζί και του στηθόδεσμου/σουτιέν του θύματος. Έτσι θα επιτραπεί η σωστή τοποθέτηση των χεριών για συμπιέσεις και η ορθή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων του ΑΕΑ. Επιπλέον, καθώς πολλά σουτιέν περιλαμβάνουν μεταλλικά εξαρτήματα, η αφαίρεση τους μειώνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων ή ηλεκτρικού τόξου κατά τη διάρκεια της απινίδωσης.

Στην περίπτωση μιας γυναίκας με μεγαλύτερο στήθος, μπορεί να χρειαστεί να σηκώσετε τον αριστερό μαστό ώστε να τοποθετηθεί το ηλεκτρόδιο του ΑΕΑ. Εάν χρειαστεί, προτιμήστε να το πραγματοποιήσετε με την εξωτερική επιφάνεια του χεριού σας. Είναι πιθανό ο μαστός να πέσει προς το πλάι όταν δεν συγκρατείται από στηθόδεσμο. Αυτό θα επιτρέπει τη σωστή τοποθέτηση των χεριών κεντρικά του θώρακα για να δοθούν αποτελεσματικότερες συμπιέσεις.

ΚΑΡΠΑ σε έγκυες γυναίκες:

Ναι, φυσικά και μπορεί να εφαρμοστεί. Εφαρμόζουμε τις αρχές που γνωρίζουμε για οποιοδήποτε θύμα σε καρδιακή ανακοπή:

Άμεση κλήση στο 112

Έναρξη συμπιέσεων

Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή το συντομότερο δυνατό

Μικρές τροποποιήσεις αναφορικά με την τεχνική σε έγκυο που βρίσκεται σε ανακοπή για τη βέλτιστη αντιμετώπιση:

Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή πετσέτα κάτω από το δεξί της ισχίο επιτρέποντας να γείρει ελαφρώς προς την αριστερή πλευρά. Έτσι διευκολύνεται η ροή του αίματος για την έγκυο και το έμβρυο.

Σε περίπτωση επιτυχούς καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης εάν το θύμα ανακτήσει την αναπνοή της, τοποθετήστε τη σε θέση ανάνηψης προτιμώντας την αριστερή πλευρά καθώς έτσι δεν εμποδίζεται η ροή του αίματος προς το μωρό.

Εκπαίδευση και αλλαγή κουλτούρας

Η εκπαίδευση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι το πρώτο βήμα ώστε να αποκτήσεις το θάρρος και τις γνώσεις για να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή ενός ή μιας συνανθρώπου σου.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ένας από τους λόγους της διαφοράς εφαρμογής ΚΑΡΠΑ σε γυναίκες είναι ο φόβος της έκθεσης σε ακατάλληλο άγγιγμα ή βλάβη του θύματος. Αυτό μπορεί να μειωθεί μέσω αλλαγής προγραμμάτων σπουδών και κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την εξάλειψη αυτού του φόβου.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση αποτελεί αυτή του προθέματος μαστών «Womanikin» στα προπλάσματα εκπαίδευσης από αμερικανική εταιρεία, ώστε να υπάρχει και οπτική εξοικείωση με γυναικεία σώματα κατά την εξάσκηση στην ΚΑΡΠΑ.

Εικόνα 2. «Womanikin», (Cruel, 2024)

Το «Womanikin» είναι ένα εξάρτημα στήθους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε πρόπλασμα ΚΑΡΠΑ. Η εταιρεία εμπνεύστηκε τη δημιουργία του μετά από ανασκόπηση για το θέμα της ανισότητας.

Συμπερασματικά:

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ισάξια δικαιώματα στη ζωή. Η παροχή πρώτων βοηθειών σε θύμα που κινδυνεύει προστατεύεται από το νόμο και η βοήθεια μας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωή του θύματος.

Μέσω της εκπαίδευσης, αλλά και κοινωνικών πολιτικών, μπορεί αυτή η ανισότητα να εξαλειφθεί.

Μειώνουμε το φυλετικό χάσμα μαθαίνοντας να προστατεύουμε και να βοηθάμε τον/την συνάνθρωπο μας.

Ελπίζουμε το παραπάνω κείμενο να σας βοήθησε να ξεδιαλύνετε απορίες σχετικά με την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε γυναίκες. Μείνετε συντονισμένες και συντονισμένοι γιατί κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα για να μάθεις κάτι καινούριο!


Συντάκτρια: Μάρκου Ναταλία
Νοσηλεύτρια MHA, PGDip (Ed)


Πηγές:

Cruel  , S. (2024, February). No Matter Where They Live Women are Less Likely to Get Bystander CPR . Duke University School of Medicine. (Αccess at 21/07/2024)

Panchal, A. R., Bartos, J. A., Cabañas, J. G., Donnino, M. W., Drennan, I. R., Hirsch, K. G., … & Berg, K. M. (2020). Part 3: adult basic and advanced life support: 2020 American Heart Association guidelines for cardiopulmonary resuscitation and emergency cardiovascular care. Circulation, 142(16_Suppl_2), S366-S468.

Perman, S. M., Shelton, S. K., Knoepke, C., Rappaport, K., Matlock, D. D., Adelgais, K., … & Daugherty, S. L. (2019). Public perceptions on why women receive less bystander cardiopulmonary resuscitation than men in out-of-hospital cardiac arrest. Circulation, 139(8), 1060-1068.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *