Τι είναι δηλητήριο;

 Δηλητήριο είναι κάθε ουσία (στερεή, υγρή ή αέρια) που μπορεί να προκαλέσει βλάβη εάν εισέλθει στον οργανισμό σε επαρκείς ποσότητες.

Οδοί εισαγωγής του στον οργανισμό μπορεί να είναι η κατάποση, η εισπνοή, μέσω του δέρματος ή η εισαγωγή του με χρήση σύριγγας.
 Τα δηλητήρια μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις, θολή όραση, σοβαρή αλλεργική αντίδραση, κοιλιακό άλγος, εμμέτους ή ακόμα και να είναι θανατηφόρα.
Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει εκτεθεί σε μια δυνητικά επιβλαβή ουσία, θα πρέπει άμεσα να προβείτε σε κάποιες ενέργειες με σκοπό να βοηθήσετε τον πάσχοντα. Θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.
Στην περίπτωση των παιδιών οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί παρατηρώντας τις πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά τους, μέσα στις πρώτες 48 ώρες.  Η πρόληψη αποτελεί τη καλύτερη αντιμετώπιση.

Προϊόντα καθαρισμού και πλυντηρίου

Τα έντονα χρώματα και οι ευχάριστες μυρωδιές των προϊόντων μπορεί να είναι ελκυστικά για τα μικρά παιδιά καθώς θεωρούν ότι είναι λιχουδιές.
Ωστόσο, οι συμπυκνωμένες χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα όργανα, το δέρμα και τα μάτια.


Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε ότι τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού, βρίσκονται σε ασφαλές σημείο. Ιδανικά τοποθετήστε τα σε ένα ψηλό ντουλάπι και καλά κλεισμένα ώστε να μειώσετε τη πιθανή πρόσβαση από τα παιδιά.
Να είστε προσεκτικοί αν αφήσετε τις ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων στην πόρτα του. Τα δαχτυλάκια τους μπορούν εύκολα να ανοίξουν αυτές τις θήκες. Αποθηκεύστε τα προϊόντα αυτά εκτός εμβέλειας αμέσως μόλις τα χρησιμοποιήσετε.


Καποιες εταιρίες βάζουν στα προϊόντα τους ουσίες με απαίσια γεύση, που τα παιδιά το φτύνουν αντί να το καταπιούν, αποτρέποντας την τυχαία δηλητηρίαση!

ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Φάρμακα

 Η υπερδοσολογία παυσίπονων είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος δηλητηρίασης ειδικότερα σε μικρά παιδιά μέσω της κατάποσης. Όπως και με τις ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων, μπορούν εύκολα να μπερδευτούν και να το φάνε. Τοποθετήστε τα φαρμακα σε συγκεκτιμένο σημείο και προσπαθήστε να τα επιστρέφετε πάντα σε αυτό μετά τη χρήση.
Μετακινήστε τα σε ένα ασφαλές σημείο σε ένα ψηλό ντουλάπι, μακριά από τα μάτια και την πρόσβαση των παιδιών ή κρατήστε τα σε κλειδωμένο συρτάρι. Ποτέ μην μεταφέρετε φάρμακα σε διαφορετικά δοχεία. Στην περίπτωση των ατόμων με διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (ηλικιωμένοι με άνοια, άτομα με νοητική υστέρηση κ.λπ.) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επίβλεψη.
Ο εκάστοτε φροντιστής ή φροντίστρια του ατόμου αυτού οφείλει να οργανώσει τη φαρμακευτική αγωγή κατάλληλα ώστε να περιορίσει πιθανά λάθη ή υπερδοσολογίες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κουτί φαρμάκων ανά ημέρα ώστε και το άτομο να λάβει μόνο του την αγωγή του και η αγωγή να είναι ελεγχώμενη και ασφαλής.

Τι να κάνετε σε περίπτωση δηλητηρίασης

🎈Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει καταπιεί μια επιβλαβή ουσία, προσπαθήστε να εντοπίσετε την ουσία και πόση από αυτή λείπει.(καρτέλες από χάπια, άδεια μπουκάλια από σιρόπια κ.λπ.)


 🎈Καλέστε το κέντρο δηλητηριάσεων (2107793777) ακόμη και αν ο ασθενής φαίνεται καλά (έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων για τα δηλητήρια/φάρμακα και μπορούν να σας δώσουν σαφείς και χρήσιμες συμβουλές).
🎈Μην αφήνετε το θύμα να ασκήσει έντονο έργο, καθώς αυτό θα αυξήσει το μεταβολισμό του και θα μπορούσε να επιταχύνει οποιαδήποτε αντίδραση.

🎈Φροντίστε να κρατήσετε τη συσκευασία του δισκίου της ουσίας. Όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία είναι χρήσιμα. Πάρτε τα μαζί σας στο νοσοκομείο.
🎈Να είστε προσεκτικοί εάν ο πάσχοντας παρουσιάσει οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του, αρχίσει να κάνει εμμετό ή να νυστάζει. Καλέστε ασθενοφόρο (166/112) και εξηγήστε με σαφήνεια τι έχει συμβεί.
🎈Αν είστε σε πανικό μην οδηγήσετε για να μεταφέρετε τον ασθενή στο νοσοκομείο γιατί είναι πιθανό να προκαλέσετε ατύχημα λόγο του έντονου άγχους σας.

Διαβρωτικές ουσίες

Τα προϊόντα καθαρισμού και οι ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων περιέχουν ισχυρά αλκάλια και προκαλούν εγκαύματα σε περίπτωση κατάποσης.
Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει καταπιεί  ένα δισκίο πλυντηρίου πιάτων ή έχει πιει προϊόν καθαρισμού, παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και διαπιστώστε τι έχει συμβεί. Διαβάστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Σκουπίστε τυχόν εμφανή υπολείμματα γύρω από το στόμα του και βάλτε το να ξεπλύνει το στόμα του.
Καλέστε τηλεφωνικά ασθενοφόρο και δώστε τους όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε.
Μην προκαλέσετε εμετό, καθώς η ουσία  έχει ήδη δημιουργήσει εγκαύματα κατά την είσοδο. Σε περίπτωση ανακοπής, πριν κάνετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, προστατέψτε τον εαυτό σας από τη διαβρωτική ουσία χρησιμοποιώντας μια ασπίδα προσώπου ή κάθε πιθανό αυτοσχέδιο μέσο.


Εάν ένα παιδί έχει φάει μια μπαταρία (κουμπί), θα πρέπει να πάει άμεσα στο νοσοκομείο. Μια μπαταρία θα κάψει το εντερικό τοίχωμα και μπορεί να μην αντιληφθείτε ότι υπάρχει πρόβλημα μέχρι το παιδί να αισθανθεί εμφανώς αδιαθεσία.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αν πάλι βρεθείτε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση να θυμάστε ότι σύμμαχος σας θα είναι μόνο η ψυχραιμία. Μείνετε ψύχραιμοι, αναγνωρίστε τη κατάσταση και βρείτε την ουσία που πιθανά δημιούργησε την βλάβη. Λάβετε οδηγίες από το κέντρο δηλητηριάσεων (2107793777) και καλέστε ασθενοφόρο αν υπάρχει άμεση ανάγκη.
 

Νικήστε το φόβο, ενημερωθείτε και εκπαιδευτείτε μέσω σεμιναρίων πρώτων βοηθειών.

Φοβόμαστε όταν δεν γνωρίζουμε και όταν δεν γνωρίζουμε, φοβόμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *