Οι μέλισσες είναι ένα είδος φτερωτών εντόμων που τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ και γύρη. Βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.
Η ευρωπαϊκή μέλισσα, διαθέτει αγκαθωτό κεντρί, συνήθως τσιμπάει τον άνθρωπο μόνο όταν απειλείται ή βρίσκεται σε σύγχυση.
Τα τσιμπήματα των μελισσών προκαλούν γενικά μόνο ήπια συμπτώματα όπως τοπικό πόνο και πρήξιμο, αν και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους.
Στη συνέχεια θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τις πρώτες βοήθειες μετά από ένα τσίμπημα μέλισσας.
Σημεία και συμπτώματα τσιμπήματος μέλισσας
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πιο εμφανής ένδειξη τσιμπήματος μέλισσας είναι το ίδιο το κεντρί με ορισμένα εξ’αυτών να είναι αγκαθωτά, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουν στο δέρμα του θύματος ακόμη και όταν η μέλισσα προσπαθεί να πετάξει μακριά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μέλισσες πεθαίνουν αφού τσιμπήσουν ανθρώπους και ζώα, δεν μπορούν να πετάξουν μακριά χωρίς να αυτοτραυματίσουν το κάτω μέρος της κοιλιάς τους μαζί με το κεντρί τους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα όπως πόνο, κνησμό και πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος.

Τα αλλεργικά άτομα, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:
- Συριγμός και αναπνευστικές δυσκολίες
- Οίδημα στο πρόσωπο και κνίδωση
- Κοιλιακό άλγος και εμετός
Φροντίδα και θεραπεία για τσίμπημα μέλισσας
Ηρεμήστε και καθησυχάστε το θύμα
Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε γρήγορα το κεντρί. Προσοχή να μην συμπιεστεί ο σάκος του δηλητηρίου και απελευθερωθεί περισσότερο δηλητήριο.
Πλύνετε το σημείο του τσιμπήματος με σαπούνι και νερό για να αφαιρέσετε μέρος του δηλητηρίου.
Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στο σημείο του τσιμπήματος για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο.
Εφαρμόστε κρέμα υδροκορτιζόνης ή λοσιόν καλαμίνης στο σημείο του τσιμπήματος για να απαλύνετε την ερυθρότητα, τον κνησμό ή το πρήξιμο.
Παρακολουθήστε το θύμα για σημεία αλλεργικής αντίδρασης. Εάν όντως αρχίσει να εμφανίζει αλλεργική αντίδραση, καλέστε το 166 για ασθενοφόρο.